2 Ιουν 2014

Και κάτι για τις υφασμάτινες πάνες... Βασικές απορίες για πλύσιμο, επιλογή μεγέθους κ.α.

Αυτό το ιστολόγιο αρχικά το ξεκινήσαμε για να λειτουργεί υποστηρικτικά στο κατάστημα της Ecofamily, μιας και τα περισσότερα από τα προϊόντα που είχαμε φέρει, τα χρησιμοποιούμε και τα αγαπάμε κι εμείς και έχουμε έτσι και δυο λογάκια να πούμε παραπάνω... Στην πορεία βέβαια το περιεχόμενο απλώθηκε σε κάθε είδους θέμα που συναντούσε η δική μου, σπιτική... eco-family, και μοιράζομαι πια πολύ προσωπικές σκέψεις και στιγμές της εκοφάμιλύ μας, αφήνοντας στην άκρη εμπορικές πολιτικές, προωθητικές ενημερώσεις και λοιπά! Σήμερα όμως όπως γίνεται συχνά, χρειάστηκε πάλι να απαντήσω σε μερικές βασικές απορίες μιας μαμάς που όπως όλοι που πρωτοασχοληθήκαμε με το θέμα της υφασμάτινης πάνας έχει ανάγκη να ακούσει λίγο... "λιανότερα" κάποιες οδηγίες. Και γράφοντας πάλι, σκέφτηκα, ήρθε η ώρα να ξανακούσετε κι απ' εδώ για προϊόντα
Κατ' αρχήν, αν και δεν είναι το δυνατότερό μου σημείο, ας δείτε κάποια video που έχουμε ανεβάσει για βασικά θέματα σχετικά με τις υφασμάτινες πάνες και... απολαύστε υπεύθυνα την πιο κομπλαρισμένη (προ καιρού) εκδοχή μου..
Και η γραπτή σημερινή απάντηση, μιας και τα γραπτά μένουν, σε αντίθεση με τους λεκέδες στις υφασμάτινες πάνες:
Καλημέρα Κωνσταντίνα!
Τις υφασμάτινες πάνες τις πλένουμε όπως τα μωρουδιακά ρουχαλάκια, στην ουσία η πάνα είναι ένα ρούχο. Τι σημαίνει αυτό; ότι αν για τα μωρουδιακά σου επιλέγεις βιολογικά ή φυσικά απορρυπανρτικά, τότε και τις πάνες τις πλένεις με αυτά. Και τα Soapnuts είναι μάλλον η πιο φυσική λύση για το πλύσιμο των ρούχων και είναι αποτελεσματικά και με τις υφασμάτινες πάνες. Μέσα στην συσκευασία των καρπών υπάρχει το υφασμάτινο σακουλάκι, για κάθε πλύση βάζεις περίπου 8 καρπούς και μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις 2-3 φορές επιπλέον, άρα μια συσκευασία σε καλύπτει για περίπου 160-200 πλύσεις. Αν πάλι χρησιμοποιείς συμβατικό απορρυπαντικό, πλένεις με το ίδιο και τις πάνες σου. Η μόνη διαφορά στις πάνες είναι ότι μας ενδιαφέρει πολύ πέρα από την καθαριότητα, και η απορροφητικότητα. Οπότε αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι ή απορρυπαντικά που περιέχουν πράσινο σαπούνι, γιατί αφήνει λιπαρά κατάλοιπα στις ίνες της πάνας και μετά το ξέβγαλμα. Έτσι σταδιακά της μειώνει την απορροφητικότητα, φτάνει μέχρι και να την "αδιαβροχοποιεί".  
Σχετικά με την θερμοκρασία, η κάθε εταιρεία καθορίζει στην ετικέτα της τους βαθμούς, δεν έχει να κάνει με το αν είναι όλα σε ένα. Συνήθως οι πάνες όλα σε ένα ακολουθούν τις οδηγίες των καλυμμάτων, μιας και αυτά ίσως να έχουν μεγαλύτερο περιορισμό στην θερμοκρασία λόγω του υλικού κατασκευής τους. Απλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν την αντίστροφη μέτρηση στην ζωή της κάθε πάνας μιας και την φθείρουν γρηγορότερα.
Οι one size πάνες είναι σίγουρα λίγο πιο ογκώδεις από τις sized πάνες για νεογέννητο αλλά να ξέρεις ο όγκος δεν ενοχλεί σε κάτι λειτουργικά, είναι επί της ουσίας αισθητικό το θέμα μιας και η εφαρμογή τους είναι καλή και δεν υπάρχει θέμα διαρροών. Και φυσικά υπάρχει και το οικονομικό θέμα, αν χρειαστεί να αλλάξεις μέγεθος στην πορεία.
Οι πάνες θέλουν πάντα πλύσιμο πριν τη χρήση, προτείνεται μάλιστα μούλιασμα για ένα βράδυ κι έπειτα 3 διαδοχικές πλύσεις, ώστε να ελευθερωθούν οι ίνες και να αποδίδουν καλύτερα από την αρχή. Τα πετσετέ υφάσματα γενικά, φτάνουν στο ανώτερο της απορροφητικότητάς τους μετά από 10 πλύσεις.


Η ερώτηση ήταν: 
Μήνυμα
Θέμα:  απορίες σχετικά με τις υφασμάτινες πάνες
Κείμενο:  Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τι απορρυπαντικό θα μπορούσαμε να πλύνουμε τις πάνες και σε πόσους βαθμούς. Είδα ότι υπάρχουν καρποί πλυσίματος. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτούς, πόσα πλυντήρια βγαίνουν ή μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο του εμπορίου (αν κάνει για τις πάνες).
Το ίδιο πλένουμε τις 2 σε 1 και τις απλές (εννοώ πχ 40 ή 60 βαθμους).
Τέλος επειδή από ώρα σε ώρα περιμένουμε το μωρό 1)θα μας βολέψει το one size ή το πρώτο νούμερο; Φοβάμαι μήπως το one size είναι ογκώδες (3,500-4,000 κιλά θα γεννηθεί) και 2) οι πάνες θέλουν πλύσιμο πριν τη χρήση (ενδιαφέρομαι για τις μπαμπού) ή είναι έτοιμες προς χρήση;
Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου