20 Δεκ 2008

Θα κάτσω σπίτι, θ' αράξω σπίτι!

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον αυτό το άρθρο του Michael Bloch από το GreenLivingTips.com για το λεγόμενο staycation (αντίθετο του vacation). Έχει γίνει μόδα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε κάθε εορταστική περίοδο να εξορμούμε σε όσο γίνεται πιο μακρινά, τουριστικά και αν αντέχει η τσέπη μας, εξωτικά μέρη. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η καθημερινή ζωή, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, είναι συχνά γκρίζα, με πολύ άγχος, τρέξιμο και γεμάτη δυσεπίλυτα προβλήματα. Σε μια προσπάθεια να δραπετεύσουμε προσωρινά από αυτό το αλαλούμ και να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, κάνουμε φοβερές ετοιμασίες και συχνά ξοδεύουμε μεγάλα χρηματικά ποσά σε "ελκυστικά" πακέτα διακοπών.
Μπορεί τελικά μια εκδρομή σε ένα πολύβουο τουριστικό θέρετρο όπου στριμωχνόμαστε με εκατοντάδες άγνωστους, ακριβοπληρώνοντας κακής ποιότητας γρήγορο φαγητό, να γεμίσει τις μπαταρίες μας; Αν θέλουμε ακόμη να σκεφτούμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα, τα ταξίδια έχουν και περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς αυξάνονται οι εκπομπές ρύπων, ιδιαίτερα για μεταφορές με αεροπλάνο, τα τουριστικά θέρετρα γεμίζουν σκουπίδια από σακούλες και πλαστικά μιας χρήσεως κ.α. πολλά...
Ακόμα και αν δεν μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον απλά και μόνο μένοντας σπίτι, μπορούμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα και να ξεκουραστούμε πραγματικά γνωρίζοντας καλύτερα το μέρος που ζούμε. Μια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή κάποια έκθεση, μια όμορφη βραδιά με κρασάκι και μεζέ σε μια ταβέρνα ή στην άνεση του σαλονιού μας μπορούν να ομορφύνουν τις γιορτινές μέρες και να φτιάξουν τη διάθεσή μας πραγματικά και όχι πλασματικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου