9 Μαρ 2011

Το χιόνι δεν το περιμένουμε στο μπαλκόνι, το κυνηγάμε!

Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να εξηγήσω το concept, είναι τόσο απλό κι όμως για εμένα υπήρξε αποκάλυψη!
Όπως το καλοκαίρι θα ψάξουμε να βρούμε μια ωραία, καθαρή και κατά προτίμηση ήσυχη παραλιούλα για να απολαύσουμε το μπανάκι με τα παιδάκια μας, έτσι και το χειμώνα μπορούμε να λειτουργήσουμε με αντίστοιχα κριτήρια, ψάχνοντας μια ήσυχη, χιονισμένη ραχούλα για να κάνουμε ατελείωτες γλίστρες όλοι μαζί! Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην πάμε ξυπόλυτοι στ' αγκάθια, όπως π.χ. δεν θα ξεκινήσουμε για μπάνιο με τα μωράκια ή τα παιδάκια μας καταμεσήμερο χωρίς αντηλιακό.
Η Ελλάδα είναι προικισμένη με υπέροχα χιονισμένα βουνά, και μπορούμε να την χαρούμε και μαζί με τα παιδιά μας. Κι όμως, οι περισσότεροι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την χειμερινή εκδοχή της και όταν προσπαθούμε να πλησιάσουμε το χιόνι με τα παιδιά βραχυκυλώνουμε. Αποτέλεσμα; Συνήθως καταλήγουμε μπλοκαρισμένοι σε ουρές προς διάφορα χιονοδρομικά ή προορισμούς που "παραδοσιακά" θεωρούνται "χειμερινοί". Και το λέω εκ πείρας, πιστέψτε με... Ακόμη κι αυτοί που κατέχουν χειμερινά σπορ, όταν έρχεται η ώρα να κουβαλήσουν και το παιδάκι, μουδιάζουν και καταλήγουν να βαριούνται σε λασπωμένες παιδικές πίστες ή να προσπαθούν να "παίξουν χιονοπόλεμο" στην άκρη του δρομου, γιατί αυτό μοιάζει με παιχνίδι, άρα, είναι για παιδιά. Αλλά ο χιονοπόλεμος πονάει και συνήθως αυτές οι προσπάθειες στο τέταρτο καταλήγουν σε γκρίνιες, κλάματα, μαμαδίστικο άγχος και μύξες.
Αυτό που είδα πως κάνει τη διαφορά είναι το να αφήσεις τα παιδιά στο χιόνι να παίξουν, όπως στο νερό, σε ένα ήρεμο, φυσικό περιβάλλον χωρίς αυτοκίνητα και σπίτια. Να περπατήσουν, έστω και λίγα βήματα στο χιονισμένο δάσος, να κάνουν τούμπες, να γλιστρήσουν σε κατηφορίτσες και να αφεθείς κι εσύ να το διασκεδάσεις όπως σου έρχεται! Η φύση όλες τις εποχές έχει τη δύναμη να κάνει τη δουλειά της σε όλους, ακόμη κι αν την έχεις ψιλοξεχάσει. Αρκεί να της δώσεις το ρόλο της και τον χρόνο της!
Έτσι, με τα δικά μου μάτια, το πράγμα τελικά μπορεί να γίνει πολύ απλό:
1. Ντύσου σωστά κι εσύ και τα παιδιά.
Σωστά σημαίνει βασικά αδιάβροχα. Και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα κρυώσετε. Αν δεν βραχείτε δεν θα κρυώσετε. Και αν κινείστε, θα παραμείνετε πολύ ζεστοί. Αν έχετε μωράκι, ένας μάρσιπος αγκαλιάς (κι εδώ θα χώσω το λινκάκι μου..) θα σας σώσει!
Αδιάβροχος (και όχι αδιάφθορος) γίνεσαι είτε με στολή (και το παντελόνι αρκεί) για χειμερινά σπορ και μπότες (κι αυτό τον καιρό υπάρχουν καταπληκτικές προσφορές) ή απλές γαλότσες (με 2πλές-3πλές κάλτσες), είτε με πατέντες. Μην το γελάς, η φετεινή μας παρέα παρασύρθηκε τελευταία στιγμή και βολεύτηκε μια χαρά με σακούλες μέσα από τις απλές τους μποτούλες και άλλα χαριτωμένα όπως βρακο-σακούλα εξωτερικά του παντελονιού κλπ. (εδώ μιλάμε για την επανάχρηση...) Και το μεγάλο μυστικό είναι τα αδιάβροχα γάντια για όλους. Μεγάλο μυστικό..
2. Κατευθύνσου προς κάποιο ψηλό βουνό.
Καλό κριτήριο για την επιλογή, να υπάρχει οικισμός σε μεγάλο υψόμετρο ώστε να είστε πιο σίγουροι ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Προφανώς ρίξτε μια ματιά πριν σε ιστοσελίδες για τον καιρό. Κι όταν ο δρόμος σταματά να είναι καθαρισμένος, ήρθε η ώρα να το κόψετε με τα πόδια. Γιατί αν μιλάμε για κλειστό δρόμο, τότε λίγο πιο πάνω θα βρείτε κάπου να γλιστρήσετε. Και το πόση πλάκα θα έχει δεν μπορώ να στο γράψω... Μπορώ να σου δείξω ένα μεγάλο χαμόγελο:

Προφανώς γνωρίζουμε ότι το βουνό είναι απρόβλεπτο και η φύση δεν αστειεύεται πάντα. Μπορώ να σου πω πως αν ρίχνει πολύ χιόνι καλό είναι να μην απομακρυνθείτε κ.α. τέτοια, αλλά νομίζω πως απλά χρειάζεται σύνεση και όχι φόβος αναίτιος. Στη θάλασσα ας πούμε, παίρνεις μόνη/ος το μωρό με την κουλούρα και ξανοίγεσαι στο χιλιόμετρο από την παραλία; Ε, έχε και πάλι αντίστοιχα κριτήρια. Το μόνο που ήθελα να πω εδώ (τσάμπα έκατσες και διάβαζες όλο το post) είναι πως απλά το χιόνι δε δαγκώνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου