3 Δεκ 2014

Φιάχνουμε κάρτες με χαρακτικά των παιδιών και σφραγιδάκια για τη δανειστική μας βιβλιοθήκη

Ψάχνω πάντα για χειροτεχνίες που μπορούν να γίνουν μαζί με τα παιδιά. Έχω φιάξει ήδη λίστα με το τι μας έχει βολέψει ώστε να περνάμε δημιουργικά και χαρούμενα τον ελεύθερο χρόνο μας (ή έστω ένα ποσοστό του ελεύθερου χρόνου μας, μη φρικάρετε) στο σπίτι με τα παιδιά, αλλά πάει πολύ για αυτή την ανάρτηση. Stay tuned και του χρόνου που θα ξανακάνω ανάρτηση θα έχετε και τη λίστα. Τώρα θα μιλήσουμε για σφραγιδάκια. Είναι ιδανική εποχή για να φιάξουμε και να στείλουμε κάρτες και αν έχουμε, να εντάξουμε και παιδάκια σ' αυτή την ομορφιά. Ομορφιά γιατί, όσο κι αν ίσως ακούγεται μπανάλ, μια κάρτα μπορεί να μεταφέρει πολλή αγάπη και να δώσει τόση χαρά!..
Εδώ και καιρό μου είχε καρφωθεί στο μυαλό η ιδέα να δείξω στα παιδιά την τεχνική της χαρακτικής, από ό,τι ξέρω κι εγώ δηλαδή. Η χαρακτική έχει μια ιδιαίτερη γοητεία και κατά τη διαδικασία της χάραξης και κατά την εκτύπωση κι όσο παίζεις μαζί της βλέπεις τις δυνατότητες ν' απλώνονται! Πολλαπλά αντίτυπα μιας αρχικής ιδέας, παιχνίδι με τα χρώματα και κανένα αντίτυπο αποκλειστικά ίδιο με το άλλο. 
Μετά από πολύ χάζεμα στο νετ, πολλές δοκιμές, έρευνα σε ελληνικά μαγαζιά αλλά και αγορές απ' έξω και δοκιμές με παιδάκια (δικά μου και δανεικά) κατέληξα σε διάφορα συμπεράσματα. Το βασικό είναι πως το λινόλεουμ, η επιφάνεια δηλαδή που χαράσσεται (που είναι το μόνο που βρίσκεις εύκολα εδώ -ως την ημέρα που έψαχνα- προφανώς και κάτι μπορεί να μου ξέφυγε)  δεν είναι το ιδανικό υλικό για να πρωτοδείξεις την τεχνική της χάραξης σε παιδιά που δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία από χειροτεχνίες. Τα δικά μου που τα έχω μπαφιάσει στο φιάχτο-μόνος-σου ήταν εξαιρετικά αποδοτικά. Δεν θέλω να πω ότι το λινόλεουμ είναι απαγορευτικό για παιδικά χεράκια, υπήρξαν κι άλλα παιδάκια που δεν ζορίστηκαν αλλά υπήρξαν και κάποια που ζορίστηκαν και κάποια που κόπηκαν με το εργαλείο χάραξης. Να πω και ότι πάντα όταν ξεκινώ κάτι που περιλαμβάνει κόψιμο, δείχνω στα παιδιά τον τρόπο να είναι προσεκτικά. Αλλά πιστεύω ότι το να κοπεί κάποιος (ελαφρώς) σε μια χειροτεχνία δεν είναι για θάνατο, ίσα -ίσα, έτσι μαθαίνει το παιδί να προσέχει περισσότερο. Δεν θα δώσεις νυστέρι σε 5χρονο, με τα υπόλοιπα νομίζω δεν πεθαίνει. Τα φριχτά σενάρια περί  βγαλμένων ματιών καρφωμένων στο ψαλίδια χειροτεχνίας ας τα λέμε οι μαμάδες στις κούνιες να περνάει και η ώρα. Ο σωστός ο κράφτερ κόβεται και συνεχίζει. Από μικρός.
(αν δεν έχεις εγκαταλείψει το μπλογκ ως τώρα, σε συγχαίρω.. Εκτός κι αν συνεχίζεις να διαβάζεις για να έχεις να πεις για την ανευθυνότητα που κυκλοφορεί :-Ρ )
τα βασικά στάδια μέχρι το τύπωμα, παράδειγμα με λινόλεουμ
 Στο θέμα μας: Όσο να'ναι τα Printing Blocks που είδα έξω δεν συγκρίνονται με το λινόλεουμ στην ευκολία χάραξης. Είναι σαν υλικό κάπως/περίπου σαν σκληρή γομολάστιχα, αλλά έχουν πολύ καλή απόδοση λεπτομέρειας και βέβαια δεν έχουν μέγεθος γόμας, μπορείς να χαράξεις και μεγαλύτερα έργα. Απ΄ό,τι ανακάλυψα μάλιστα -μα πού ζούσα;- έξω η τεχνική αυτή είναι πολύ εξελιγμένη και χρησιμοποιείται όχι μόνο για εκτύπωση σε χαρτί, αλλά και για ύφασμα (φαντάσου δυνατότητες!) και άλλες επιφάνειες. Έτσι, αν και ξεκινήσαμε με χαρακτικά σοφιστικέ, βασισμένα στην επίσης σοφιστικέ μου ανάμνηση από τη χαρακτική όταν ήμουν εγώ η μαθήτρια, στη Βακαλό, πριν 2 αιώνες, καταλήξαμε με σφραγιδάκια. Παρακάτω παραθέτω την τελευταία μου έμπνευση: Μετά από ώριμη σκέψη και μερικά σκιτσάκια, κατέληξα στο οικόσημό μας, με στόχο να σφραγισθεί με αυτό κάθε βιβλίο της βιβλιοθήκης μας. Ως αιώνιο αποδεικτικό ότι το Αsterix αυτό ανήκει στην βιβλιοθήκη του οίκου Πατεράκη.
Παρακάτω θα δείτε μερικά δείγματα από τα πρώτα, καθαρά χαρακτικά μας (καλοκαιρινής εμπνεύσεως, σε έντονο Χριστουγεννιάτικο κόκκινο). Έχουμε και τόσα άλλα, αλλά νομίζω αυτή είναι η πιο.. βαριά μου ανάρτηση, ας αρκεστούμε στα παρακάτω. Αν και θα παθαίνατε πλάκα αν βλέπατε τι μπορεί να κάνει ένα μικρό παιδί μ'ένα εργαλείο χάραξης στο χέρι! Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε με το δικό σας παιδί -και το δικό σας εργαλείο :-)
Από την Ευανθία, 10ετών, χαρακτική σε λινόλεουμ. Η φωτογράφιση και το στήσιμο επίσης δικά της. Από τη θεματολογία μπορείς να συμπεράνεις πόσος καιρός μεσολάβησε από τη σύλληψη του θέματος μέχρι τη δημοσίευσή του στο blog..)

Επίσης της Ευανθίας - μα δεν είναι τρέλλα;;
Κι αυτό δικό μου, το ίδιο με το πρώτο πουλάκι, σε παραλλαγή, για να δείτε τι δυνατότητες έχεις με το ίδιο πρωτότυπο.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα αρχικά, τα πήρα από αυτό το e-shop: http://www.handprinted.net
αλλά τελικά βρήκα κάποια και σ'αυτό το όμορφο ελληνικό e-shop: http://www.enjoyscrapping.gr
Ακόμη ένα πολύ ωραίο ελληνικό κατάστημα και e-shop: http://www.iralu.gr/zwgrafiki/lino-block-printing.html για να πάρετε εργαλεία χάραξης
Τους συνδέσμους τους μοιράζομαι γιατί η ίδια άργησα πολύ να μπω στο θέμα, κρίμα είναι να μείνουν μόνο σ'εμένα αυτά στα οποία κατέληξα.
Ελπίζω να σας άρεσαν τα έργα μας!
κι αυτό για την ιστορία, εγώ όταν ήμην παιδίσκη χαράσκουσα (ναι, είχε εφευρεθεί η έγχρωμη φωτογραφία..)

2 σχόλια:

  1. Αυτός ο παθιασμένος μεταδοτικός ενθουσιασμός σας για κατασκευές με ενθουσιάζει. Κάθε φορά. Και όσο για το οικόσημο για τα βιβλία, αρχικά ίσως φαντάζει κάπως ελιτίστικο, αλλά αν σκεφτώ πόσα βιβλία έχω δανείσει και δεν έχω ξαναδεί (αρχικά γιατί δεν θυμάμαι εγώ σε ποιον έδωσα τι) τελικά ναι, είναι πολύ καλή ιδέα! Keep on stamping λοιπόν. Και...ευτυχώς που "του χρόνου" είναι σύντομα!
    Mama4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαμα4 σ΄ευχαριστώ πολύ, το ξέρεις γιατί σου το είπα κι από αλλού.. Η επίτιμή μου σχολιάστρια με ενημέρωσε πως δεν μπορούσε να ανεβάσει σχόλιο από εδώ με τίποτα! Αν υπάρχει κι άλλος όμως επίδοξος σχολιαστής, του οποίου η πορεία ανεκόπη, ας κάνει ένα κόπο στο lydia-at-ecofamily-gr. Ευχαριστώ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή