16 Οκτ 2009

Υφασμάτινες πάνες και μικροπροβλήματα - Διαρροές!

Η καθημερινή χρήση υφασμάτινης πάνας είναι στην πραγματικότητα μια απλή διαδικασία που χρειάζεται λίγη οργάνωση και βασικές γνώσεις για τη φροντίδα των πλενόμενων πανών. Με μια απορροφητική και απαλή πάνα και ένα αδιάβροχο αναπνέον κάλυμμα αλλάζουμε το μωρό μας εύκολα και γρήγορα, ακόμα σε μια κίνηση με πάνες όλα-σε-ένα! Τί γίνεται όμως όταν προκύπτουν προβλήματα με τις επαναχρησιμοποιούμενες πάνες που μας δυσκολεύουν και ίσως κάποιοι από εμάς σκεφτόμαστε και να παραιτηθούμε από τη χρήση τους;

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που ενδέχεται να συναντήσει κανείς είναι οι διαρροές από την πάνα και η αδυναμία αντιμετώπισης λεκέδων στις πάνες ή δυσάρεστων οσμών. Η προσωπική μου εμπειρία με τις πάνες στο νεογέννητο γιο μου ήταν θετική όσον αφορά την απορροφητικότητα και τις υδαρές κενώσεις από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Καμιά πάνα μιας χρήσης δεν συγκρατεί καλύτερα το περιεχόμενό της από μια απορροφητική υφασμάτινη πάνα! Οι λεκέδες όμως ήταν ένα θέμα που με απασχολούσε αρκετά αφού παρέμεναν αρκετά έντονοι ακόμα και μετά από πλύσιμο στους 60 βαθμούς σε εντατικό πρόγραμμα. Ψάχνοντας όμως, βρήκα τη λύση για την αντιμετώπιση των λεκέδων στο άπλωμα στη λιακάδα και στην τοπική χρήση ενός ειδικού σαπουνιού για λεκέδες. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούσα τις πάνες, απολάμβανα τα πλεονεκτήματα της πιο φυσικής βρεφικής φροντίδας και παράλληλα έβρισκα απλές λύσεις σε μικροπροβλήματα που προέκυπταν, ανάλογα με τον τύπο της κάθε πάνας και την ηλικία των παιδιών μου.

Για εσάς που αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις υφασμάτινες πάνες σας, θα ακολουθήσει μια σειρά αναρτήσεων με μικρές και απλές προτάσεις που θα σας λύσουν τα χέρια. Ας ξεκινήσουμε εδώ με το θέμα των διαρροών από την πάνα:

Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαρροές από τις υφασμάτινες πάνες.

Φοράει το μωράκι σας το σωστό νούμερο πάνας; Αν η πάνα δεν εφαρμόζει ικανοποιητικά στα ποδαράκια και στη μεσούλα τότε το “περιεχόμενο” μπορεί να διαρρεύσει! Σηκώστε το ποδαράκι του μωρού σας και ελέγξτε με το δάχτυλό σας στο σημείο που η πάνα εφαρμόζει με τα ελαστικά τελειώματα, αν υπάρχει κενό μεταξύ της πάνας και του μωρού. Αν πάλι η πάνα είναι μικρή για το μωρό σας και έχει μειωμένη απορροφητικότητα, ενδέχεται να κορεστεί από τα ούρα και να σημειωθεί διαρροή υγρασίας στα ρουχαλάκια του μωρού. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε επιπλέον ενισχύσεις πάνας ή ακόμα και να περάσετε σε επόμενο μέγεθος.

Μήπως έχετε αφήσει το μωρό σας για πολλή ώρα με την ίδια υφασμάτινη πάνα; Ειδικά αν είστε στο μεταβατικό στάδιο από τις μιας χρήσεως στις υφασμάτινες πάνες, αυτό το λάθος συμβαίνει συχνά. Ανάλογα βέβαια με την ηλικία και τη διατροφή του μωρού σας, θα πρέπει να αλλάζετε την πάνα περίπου κάθε δύο ώρες. Αν για κάποιο ειδικό λόγο το μωρό σας πρέπει να μείνει περισσότερη ώρα με την ίδια πάνα, χρησιμοποιήστε επιπλέον ενισχύσεις και προστατευτικά επιθέματα από χαρτί η φλις για την αποφυγή ερεθισμών.

Έχει φορεθεί η πάνα σωστά έτσι ώστε το απορροφητικό μέρος να περικλείεται εξολοκλήρου στο αδιάβροχο βρακάκι; Μήπως έχει πιαστεί στο αδιάβροχο κάλυμμα κάποιο τμήμα από τα ρουχαλάκια του μωρού; Και οι δύο αυτές περιπτώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να διαρρεύσει η υγρασία από το εσωτερικό της πάνας.

Μήπως οι πάνες σας έχουν ελαττωμένη απορροφητικότητα εξαιτίας των υπολειμμάτων που έχουν συσσωρευθεί σε αυτές (πλύσιμο με σαπούνι,σκληρό νερό κλπ). Ελέγξτε προσεκτικά τη ρουτίνα πλυσίματος και το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου