1 Οκτ 2010

Paraben, μην παρά..μπαίν'ς!

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, και απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε. Ο καθένας από μας χρησιμοποιεί κατά μέσον όρο 10 προϊοντα περιποίησης καθημερινά, ενώ η κάθε γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της απορροφά μέσω της επιδερμίδας πάνω από 2 κιλά καλλυντικών. Όσο για τα συστατικά των συμβατικών καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης ... τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: όσο λιγότερα χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερα!

Με αφορμή την ανάρτηση "επικίνδυνα βρεφικά καλλυντικά" στο εξαιρετικό ιστολόγιο Ariadni's Blog…. , παραθέτω συμπληρωματικά το άρθρο της Ecofamily για τα κρυμμένα συστατικά των καλλυντικών (όχι μόνο των βρεφικών). Είναι πολύ σημαντικό να φέρνουμε το θέμα αυτό ξανά και ξανά στο προσκήνιο και να ψάχνουμε και άλλες επιλογές στη φροντίδα του μωρού αλλά και όλης της οικογένειας. Ιδιαίτερα αφού στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα φροντίζουν να μας ενημερώνουν για "ενδεδειγμένα" και προωθούμενα βρεφικά καλλυντικά προϊόντα από τις πρώτες ώρες του μωρού μας στο φώς του ήλιου.
Λοιπόν, θυμάστε που κάποτε δείχναμε τα νύχια μας στους γονείς μας, για να σιγουρευτούν αν είναι καθαρά,ώστε να μη κινδυνεύουμε από μικρόβια;... τώρα πια, τα ίδια νύχια πρέπει να 'μυρίζουμε' για κρυμμένα συστατικά καλλυντικών που απειλούν την ακεραιότητά μας. Ευτυχώς, για όσους από μας δεν είναι ειδικοί στο άθλημα, διεθνείς οργανισμοί έχουν αρκετά στοιχεία:
Οι διεθνείς κανονισμοί που αφορούν τη δημόσια υγεία αφήνουν τεράστια 'παράθυρα' για να μπορούν οι εταιρείες καλλυντικών 'νόμιμα' να χρησιμοποιούν σχεδόν όποιο συστατικό θέλουν στα προϊόντα τους, από τα βρεφικά σαμπουάν έως τις αντηλιακές κρέμες, χωρίς να υποχρεούνται να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους για την ασφάλειά τους. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν το 90% από τις 10.500 γνωστές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την προσωπική υγιεινή μας δεν έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή Συστατικών Καλλυντικών (Cosmetic Ingredient Review), τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α. (FDA), αλλά και από κανένα δημόσιο αρμόδιο οργανισμό, σύμφωνα με την Μ.Κ.Ο. Environmental Working Group (EWG).


Γνωρίζοντας ότι ο κάθε άντρας, η κάθε γυναίκα και το κάθε παιδί χρησιμοποιεί περίπου 10 διαφορετικά προϊόντα με τη μορφή κρέμας, τζελ, σπρέι, υγρού ή πούδρας καθημερινά, το ζήτημα της ασφάλειας των συστατικών ουσιών αυτών γίνεται επείγον. Πολλά από αυτά τα συστατικά δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις ετικέτες, και αν απλά αναγράφονταν, δεν θα επιτρέπαμε να περάσουν ούτε στο κατώφλι του σπιτιού μας, πολύ περισσότερο μέσα στον οργανισμό μας. Στη λίστα του Οργανισμού EWG περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Πλακούντας: ...! Ενώ τα παράγωγα του πλακούντα από άνθρωπο και από αγελάδα δίνουν στην επιδερμίδα μας λάμψη και στα μαλλιά μας όγκο, τα ίδια παράγωγα φορτώνουν τον οργανισμό με ορμόνες που επαρκούν για να καταλήξουν σε γυναικομαστία σε μικρά παιδιά, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες έρευνες, διαθέσιμες από τους ειδικούς του EWG.
2. Υδράργυρος: Ακόμη και σε μικρές ποσότητες ο υδράργυρος βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου ... και πώς τότε βρίσκεται στα καλλυντικά, στη φωτισμένη εποχή μας; Η ομάδα του EWG βρήκε υδράργυρο σε μάσκαρα (μάρκας Paula Dorf ) , καταλογογραφημένο ως συντηρητικό υδραργύρου με την ονομασία "thimerosal" (το ίδιο στοιχείο έχει βρεθεί και σε σταγόνες για τα μάτια).
3. Μόλυβδος: Πάμπολλες μελέτες επιβεβαιώνουν τους κινδύνους από δηλητηρίαση του οργανισμού από μόλυβδο, ιδιαίτερα όσον αφορά στον αναπτυσσόμενο παιδικό εγκέφαλο. Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, κι όμως έχει βρεθεί για παράδειγμα στην επώνυμη βαφή μαλλιών Grecian Formula 16 καθώς και σε άλλες σκούρες ανδρικές βαφές μαλλιών. Η συγκεκριμένη ουσία μάλιστα δεν μένει στα κύτταρά μας, αλλά απαντά και σε αντικείμενα του σπιτιού, όπως είδη εστίασης, πόμολα από πόρτες και άλλα.
4. Αρώματα: Τα αρώματα ανήκουν σε μια εντελώς γκρίζα περιοχή της νομοθεσίας, έτσι που να μην είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να καταγράφουν κανένα από τις εκατοντάδες στοιχεία που συνδυάζονται σε κάθε ένα άρωμα. Οι αρωματικές ουσίες είναι ανάμεσα στα 5 ισχυρότερα αλλεργιογόνα, ενώ περιέχουν νευροτοξίνες - η μόνη λύση σύμφωνα με την EWG είναι απλά να αποφεύγουμε τα αρώματα.
5. Λευκαντικό δέρματος με την ονομασία "Hydroquinone": Χημικό συστατικό που μπορεί να προκαλέσει ωχρόνωση, και συνίσταται να αποφεύγουμε λόγω της σοβαρότητας και μη αναστρεψιμότητας της ασθένειας από τον FDA.
6. Νανοσφαιρίδια: Δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί επίσημα, πρόκειται για μικροσκοπικές εφευρεσούλες που βρίσκονται σε πάμπολλα καλλυντικά. Γιατί; Απλά, δεν υποχρεώνονται να τα δηλώνουν οι κατασκευάστριες εταιρείες.
7. Φθαλάτες: Χημικοί πλαστικοποιητές, δραστικότατες τοξίνες στην καταστροφή των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Προκαλούν καταστροφή του σπέρματος, εκθήλυνση σε αρσενικά βρέφη, ή ανικανότητα. Συνηθισμένο συστατικό σε βερνίκια νυχιών, με την ονομασία dibutyl phthalate, ενώ σε πολλά άλλα προϊόντα 'κρύβονται' πίσω από την ονομασία 'άρωμα' ('"fragrance") - άλλος ένας λόγος να επιλέξετε προϊόντα χωρίς άρωμα.
8. Παραπροϊόντα του πετρελαίου: Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαλακτικών ουσιών σε κρέμες προσώπου, κατασκευάζονται από τα ίδια εργοστάσια που παράγουν τη βενζίνη για το αυτοκίνητό σας, περιέχουν καρκινογενείς προσμίξεις. Περιέχονται σε βρεφικά σαμπουάν, καθώς και σε σαμπουάν για το μαλάκωμα του δέρματος της κεφαλής, με την ονομασία "1,4-dioxane" και "coal tar".
Ψαχνόμαστε επομένως και επιστρέφουμε στα βιολογικά καλλυντικά, όταν μπορούμε τα "μαγειρεύουμε" μόνοι μας και όπου μπορούμε, τα αποφεύγουμε τελείως!

11 σχόλια:

  1. Μια μπάρα σαπούνι θα μας σώσει, αν είναι και ΒΙΟ ακόμα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απόλυτα βέβαιο πως ο,τι κόψεις καλό είναι! Το πρόβλημα είναι πως δύσκολα αποφεύγουμε τη σκέψη "εδώ που φτάσαμε & με τόσα που έχουμε πάνω μας, ίσως.. το σαπούνι μας χαλάμε.." (Εμένα να δούμε τι θα με σώσει... η καθυστέρηση είναι η δεύτερη φύση μου :-( sorry για το αργοπορημένον..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως μαμά μιας κορούλας 22 μηνών, σε ευχαριστώ για αυτή την ανάρτηση..Κάποια από αυτά που γράφεις τα ήξερα, κάποια άλλα όχι. Ωραίο ιστολόγιο!Προσπαθώ κι εγώ όσο μπορώ να είμαι eco!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ ευχαριστώ, Φωτογράφε.. Η ανάρτησή σου με συγκίνησε ιδιαίτερα! εμείς οι γλυκές Ελληνίδες μαμάδες συχνά πατάμε στο "γλυκερόν" της υπόθεσης (αν και βεβαίως ενίοτε μας "πατάνε", αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι μια άλλη υπόθεση).. Θα τα λέμε! ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Now I am going away to do my breakfast, oncе havіng my breakfast
    coming again to read furthеr news.

    Also νisit my web-site ... howtogetbiggerboobsnaturally.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hey there! Do you know if theу makе any plugins
    tо prоtect аgaіnst haсκers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've wοгked hard on.
    Αnу recommendatiοns?

    My webpage natural breast augmentation

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Wow thаt was strange. Ι јust wrote an еxtremely long соmment but after I clickeԁ submіt my comment ԁidn't show up. Grrrr... well I'm not
    ωriting all thаt oѵer again. Anуwауs, јuѕt wanteԁ to
    say fаntaѕtiс blog!

    Alѕο visit my wеb blog: 24 hour Locksmith Solihull

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. First of all I would like to say wоndеrful blog!

    I had a quіck question that I'd like to ask if you don't mind.
    I was interested to knοw hoω you center уourѕelf and
    сlear your heаd before wrіting. Ι've had trouble clearing my mind in getting my thoughts out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Cheers!

    Look at my web-site - fast way to lose belly fat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. It's a pity you don't havе а donаte button!
    І'd certainly donate to this superb blog! I suppose for now i'll sеttlе for book-marking
    and adԁing your RЅS feed to my Google acсount.
    I look foгward to brand new updateѕ anԁ will share thіs blοg with my Fаceboοk group.

    Tаlk soon!

    Look at my wеb blog ... wood projects for beginners

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Howԁy would you minԁ lеtting me know which webhοѕt уou're working with? I'ѵe
    loaded your blоg in 3 dіfferent bгowseгs and I must say this blog loadѕ a lot
    faѕter then moѕt. Сan you suggeѕt
    a good web hostіng providег аt
    a honest price? Μаny thanκs,
    ӏ aрpreciаte it!

    Alsο vіsit my hоmepаgе; how to get bigger boobs naturally

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Hoωdy! І'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

    my webpage; N/A

    ΑπάντησηΔιαγραφή