4 Φεβ 2011

Βάζα γεμάτα πρασινάδα χωρίς να ξοδεύεις μία!!

Τα φρέσκα λουλούδια στο σπίτι μου είχαν λείψει. Όταν παντρεύτηκα με τη Λογική που θεωρούσε το συνήθειο αυτό πεταμένα λεφτά, έπρεπε να βρω άλλο μονοπάτι... Και μπορώ να πω ότι το βρήκα! Το κόλπο αυτό το ανακάλυψα σιγά-σιγά. Πέρναγα από κάπου, έβλεπα ένα όμορφο φυτό, έκοβα ένα κλωναράκι και το έβαζα στο νερό. Με τον καιρό αν δεν μαραινόταν, άλλαζα το νερό και συνέχιζα να απολαμβάνω. Χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις, αυτό που κατάλαβα είναι ότι μπορούν να επιβιώσουν αρκετά στο νερό και να βγάλουν ρίζες, φυτά με μαλακούς μίσχους ή αναρριχητικά, "επεκτατικά" φυτά (αν ξέρεις κάτι παραπάνω, πες μας!..) Εν πάσει περιπτώσει, μια δοκιμή θα σε πέισει. Σ' αρέσει; Κόψε και δοκίμασε! Από φίλους, από κήπους, από δημόσια παρτέρια, πρασιές, χαμηλά μπαλκόνια ;-)...Έτσι έχω γεμίσει όχι μόνο ανθοδοχεία αλλά και γλάστρες, αφού όταν πια το φυτό αναπτυχθεί αρκετά ή δω ότι βασανίζεται με μόνη τροφή το νερό, το μεταφυτεύω. Στην φωτογραφία, ένα ταπεινό κλωναράκι από αναρριχητικό σ' ένα γυάλινο μπουκάλι από γάλα (του έφιαξα κι ένα στήριγμα σε σχήμα καρδιάς από σύρμα) κάνει το κομμάτι του σαν ανθοδοχείο περιοπής! Α, και κάτι ακόμα: όμορφη και χρηστική πρασινάδα μπορείς να έχεις και με μυρωδικά (μαϊντανούς, σέλινα κλπ) αν φροντίσεις να διαλέξεις κάποιο με λίγη ριζούλα και το αφήσεις στο νερό! Οπότε, να που εξοικονομούμε και χρήματα (για 'σένα το λέω, Λογική...).

6 σχόλια:

  1. Η πιο εύκολη πρασινάδα για βάζο είναι ο τηλέγραφος, ο απλός πράσινος και ο μοβ. Αντέχει μια χαρά για πολύ καιρό σε βάζα και μπουκάλια.

    Ευχαριστούμε για την φρέσκια πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξέρω τι μ'αρέσει περισσότερο: το σχηματισμένο φυτό ή που το φωτογράφισες μπροστά στον στογγυλό καθρέφτη...ξέρω, το σχόλιο ξεφεύγει της ανθοκομικής, αλλά αυτό βλέπω. Όπως και να'χει, πολύ καλή κι όντως ανέξοδη ιδέα. Πάντως με τα φυτά πιστεύω τελικά ότι είναι και στον άνθρωπο...κάποιοι φυτεύουν υπόλοιπο από κλαδάκι και κάνουν κήπο, ενώ άλλοι...ε,δεν το'χουν. Περιμένουμε νέες ανακαλύψεις "εύκολων" φυτών για τέτοιες καταστάσεις!
    Mama4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά την κατ' ιδίαν καλημέρα μας, ας στείλω και από εδώ τα καλημερούδια μου!
    Και να σου πω ότι έχω ένα δωράκι. Έτσι για να πάει καλά η εβδομάδα.
    Για έλα:
    http://mammael.blogspot.com/2011/02/blog-post_3487.html

    Αυτό με τα κλωναράκια θα το δοκιμάσω γιατί το μπαλκόνι μου είναι πολύ άδειο και δεν μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Popelix :έχεις δίκιο, έχω κι απ' αυτό και δίνει ρέστα τους τελ. 5μήνες(!!), άντεξε και στη μετακόμιση! Κι άλλο ένα φανταστικό είναι ένα με 2χρωμο φυλλαράκι, πράσινο και μωβροζουλί. Και ο πάπυρος. Αλλά επειδή από ονομασίες είμαι πολύ χάλια, προτείνω το "κόψε και δοκίμαζε" (κατά το διαίρει και βασίλευε..) κι ο,τι κάτσει! Παρακαλώ...
    @Mama4 : Το θέμα είναι ότι κάτι σου αρέσει, κι αυτό μου αρέσει εμένα!Δεν ξέρω αν κάποιοι δεν το'χουν, αλλά αν το αγαπάς πολύ, αν το κάνεις κέφι, θα σου βγάλει ρίζες!! (πρόσφατα μου ρίζωσε ένα σέλινο που το είχαμε βάλει 2 μέρες στο ψυγείο ;-))
    @Mamma El : Ευχαριστώ!!!... Να το δοκιμάσεις, έχει πολλή πλάκα. Ξανά ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι φυτο ειναι αυτο που εχει βαλει στο βαζο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε, εγώ το έχει βάλει, αλλά δυστυχώς δεν έχω ιδέα πώς το λέγανε... Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή