6 Μαΐ 2011

Ανακύκλωση... λαμπάδας!

Ο βασικός λόγος που επιμένω να κάνω τέτοιες χειροτεχνίες με τα παιδιά, δεν είναι τόσο το ότι πιστεύω ότι μειώνω δραστικά τα απορρίμματα της οικογένειας. Ξέρω, στο καζάνι της πόλης που βράζουμε, το οικολογικό μας αποτύπωμα έχει το μέγεθος των πελμάτων του ελέφαντα! Αλλά νιώθω πως ό,τι κι αν πεις κι όσο κι αν θεωρητικολογήσεις για την ανακύκλωση, την επανάχρηση και άλλες πρασινάδες, τίποτα δεν είναι πιο διδακτικό από το να παρακολουθήσουν τα παιδιά ένα άχρηστο αντικείμενο να παίρνει μια δεύτερη ζωή. Είναι μια διαδικασία που μιλά από μόνη της, εγώ την είδα από τη γιαγιά μου και μάλλον με σημάδεψε. Ήταν μέρος του τρόπου που σκεφτόταν.
Αν δεν πετάξατε ακόμη τις λαμπάδες σας, ιδού οι οδηγίες. (Κι αν τις έχετε ήδη πετάξει, κρατήστε τις οδηγίες για μελλοντική χρήση ;-))
Σπάμε τις λαμπάδες μας σε μικρότερα κομμάτια και τις βάζουμε σε μικρά σκεύη, τα οποία τοποθετούμε σ' ένα μεγαλύτερο με νερό που βράζει (μπαιν μαρί). Όσο πιο μικρά είναι τα κομμάτια, τόσο πιο γρήγορα θα λιώσουν. Λιώνουμε σε ξεχωριστά σκεύη τα διάφορα χρώματα για πολύχρωμα κεράκια.


Έχουμε δίπλα μας τα βαζάκια που θέλουμε να γίνουν τα "δεύτερης γενιάς" κεράκια μας. Γι' αυτή τη χρήση προσφέρονται ιδιαίτερα:
  • γυάλινα ή κεραμεικά μικρά βαζάκια
  • γυάλινα διάφανα ποτηράκια
  • φόρμες για muffins (αν είναι μεταλλικές, τις αλείφουμε πριν με λαδάκι ώστε όταν τα κεριά πήξουν, να τα βγάλουμε πιο εύκολα)
  • κουπ-πατ σε δίαφορα σχέδια (τα κολλάμε με ταινία σε χοντρό χαρτόνι για πάτο και επίσης τα αφαιρούμε μετά)
Φροντίζουμε να έχουμε βαμβακερό σπάγγο για τα φυτίλια. Ένα θέμα που θα αντιμετωπίσετε είναι η σταθεροποίηση του φυτιλιού στον πάτο του δοχείου-βαζακίου. Πολλές πατέντες έχουμε δοκιμάσει, η πιο αποτελεσματική φάνηκε αυτή με τα βοτσαλάκια. Αν δεν έχεις βοτσαλάκια, ρίξε μια μικρή στρώση λιωμένου κεριού και περίμενε ώσπου να πήξει εντελώς πριν συνεχίσεις με τις επόμενες. Για φυτίλι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό της λαμπάδας, αν δεν την κόψεις και απλά τη σπας και τραβάς τα κομματάκια(ελπίζω να με πιάνεις...).
Μπορείς να χρησιμποποιήσεις μόνο ένα χρώμα, αν όμως έχεις διάφορα χρώματα μπορείς να τα ρίχνεις διαδοχικά ώστε να σχηματίζουν στρώσεις ή και να τα αναμείξεις.



Κάποτε ήταν οι λαμπάδες μας... Τώρα είναι τα προσωπικά μας κεράκια και περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για να κάτσουμε στο μπαλκονάκι μας και να χαζομαρίσουμε υπό το φως τους! Υ.Γ. Η διαδικασία μου προέκυψε όταν μετά την πρώτη μας Ανάσταση με παιδάκι, ένιωθα χάλια να πετάξω τη λαμπάδα της μικρούλας μας. Να λοιπόν ένας τρόπος να κρατήσεις την πρώτη του λαμπάδα!

2 σχόλια:

  1. εξαιρετική ιδέα!!! Πάντως, όλα κι όλα, καθόλου "χαζομάρισμα" δεν είναι το βραδάκι στο μπαλκόνι. Απαραίτητη και απολαυστική χαλάρωση!!!
    Mama4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να'σαι καλά! Μα.. το χαζομάρισμα είναι από τις αγαπημένες μου ασχολίες. Πολύ πιο σύνθετη απ'ό,τι ακούγεται! Όποτε θέλετε, σας περιμένουμε να χαζομαρίσουμε παρέα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή