6 Ιουλ 2012

ΚΑΛΥΓΡΑΦΗΑ

 αυτοπροσωπογραφία του Μπομπ του Ζωγράφου που μπορεί να απεικονίζεται με τα εργαλεία του, αλλά βρίσκεται υπό τον καλλιγράφο ήλιο. Το μαλλί είναι το καθημερινό μας Μιραλάς-λουκ. Τι, δεν είναι ο Μιραλάς σοφιστικέ;;

Ένα ωραίο θέμα για μίνι εργαστηριάκι με τα παιδιά στο σπίτι, είναι η επαφή με την καλλιγραφία. Εμείς το πρωτοδοκιμάσαμε τον χειμώνα, τα κρύα απογεύματα που μέναμε σπίτι. Αλλά και πάλι τώρα, στο κατακαλόκαιρο, αν και πολύ θα θέλαμε να πλατσουρίζουμε ολημερίς, είναι τελικά πολλές οι ώρες που περνάμε μέσα σε αστικούς ή μη τοίχους ή σε σκιερές αυλές και βεράντες. Και οι ώρες με τα παιδιά στο σπίτι πρέπει να είναι όσο γίνεται δημιουργικές, κι αυτό όχι γιατί -π-ρρρ-έ-π-ε-ι- ή γιατί οι στατιστικές λένε πως έτσι θα γίνουν εξυπνότερα, αλλά γιατί έτσι περνάμε πιο ωραία! 
Οπότε να μια σκέψη: Μπορείς να πάρεις στο παιδί πένα (χωρίς αμπούλα, όπως αυτή, οικονομικότατη και με πολλές μύτες - αν έχεις χρόνο ψάξε για ξύλινη, αξίζει..) μελανάκι (εμείς πήραμε αυτά από το πλαίσιο, έχει σε διάφορα χρώματα) και να το αφήσεις να δει 
την ομορφιά της καμπύλης των γραμμάτων, 
πώς μπορεί να είναι το κείμενο σαν μια ζωγραφιά και 
τι ρόλο μπορεί να παίξει στην γραφή η πίεση που ασκείς στην πένα. Και βεβαίως 
τη γλύκα του να βουτάς και να ξαναβουτάς πριν καν τελειώσεις τη λέξη σου ή 
να πασαλείβεις με το ένα χέρι ο,τι με κόπο έγραψες με το άλλο... 
Μπορείτε για αρχή να κάνετε διάφορες ασκήσεις όπως στην εικόνα, για εξάσκηση:

 Εγώ έφιαξα και μια βοηθητική διαγράμμιση για να δοκιμάσουν να γράψουν κρατώντας σταθερό ύψος και κλίση των γραμμάτων, όπως επίσης βλέπεις στην εικόνα. (Απλά το κοινό φωτοτυπικό χαρτί δεν είναι κατάλληλο, από εκεί που θα πάρεις τις πένες μπορείς να πάρεις και χαρτιά ή διαφανές canson για μελάνι.)
Την ιδέα την πήρα από μια ρωσσική σχολή καλλιγραφίας - παρε(μ)πιπτόντως... έπαθα πλάκα! αξίζει η περιήγηση.

Μπορείτε να μιλήσετε και λίγο για την ιστορία της γραφής, είναι μια ευκαιρία και για εμάς να το ψάξουμε λίγο.
Μπορείτε επίσης αν σας βρίσκονται να ζητήσετε από παππούδες ή γιαγιάδες που είχαν την καλλιγραφία στο πρόγραμμα των μαθημάτων τους να σας πουν για τις αναμνήσεις τους.
Μπορείτε να χαζέψετε στο διαδίκτυο ή σε εγκυκλοπαίδειες κινέζικα ιδεογράμματα ή βυζαντινά χειρόγραφα και να προσπαθήσετε να τα αντιγράψετε. Ιδίως τα βυζαντινά χειρόγραφα ανοίγουν μια ακόμη πόρτα με τα διακοσμημένα αρχιγράμματα και τις μικρογραφίες - πάρε κι ένα χρυσό μαρκαδόρο σου λέω και δοκιμάστε να κάνετε ένα μικρό παραμύθι και θα γίνει χαμός!

Εμείς το Πάσχα, σ' ένα μουσείο ενός υπέροχου μοναστηριού της Λέσβου, πέσαμε πάνω σ΄ένα σετ καλλιγραφίας με τα όλα του, με ενσωματωμένα μελανοδοχεία, θήκες για πένες, ακόμη και ενσωματωμένο κηροπήγιο! Βλέπεις εδώ την αντίδραση του κοινού:


Και για το τέλος, αυτό το ποίημα που το βρήκα πάλι τυχαία, πεταμένο κάπου μέσα στο σπίτι, τις μέρες που καλλιγραφούσαμε (μέσα στο χειμώνα) κι έλιωσα... όπως είχα λιώσει και παλιότερα με αυτό το σημείωμα, από τα πρώτα γραπτά της Ευανθίας.


 

3 σχόλια:

  1. Αργούμε να σε "ακούσουμε", αλλά...μας ενθουσίασες και πάλι ! Και η αγάπη πάντα μας αρέσει , όμως καλλιγραφική είναι ακόμα πιο ελκυστική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστούμε!!.... έχετε και τη δική μου αγάπη, όπως ξέρεις, μένει να την καλλιγράψω ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας, τέτοια φύλλα με οριζόντιες και πλάγιες γραμμές, πού μπορεί κάποιος να βρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή